Μανώλης Χριστοδουλάκης: Εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο και μετά συνέδριο
Μιχάλης Κατρίνης: Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13-15%
Βολές κατά των επικριτών του και όσων θέτουν ζήτημα ηγεσίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο ίδιος κατά την τοποθέτησή του ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν για το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές παραδεχόμενος «αρρυθμίες» στο κόμμα, ενώ παράλληλα παραπέμποντας σε αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την απειλή περί διαγραφών και ότι δεν θα ανεχτεί στη συνέχεια τοξικό λόγο και απαξίωση της πορείας του κόμματος.
«Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος, φέρεται να δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης επισημαίνοτας ότι άλλο είναι όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών.
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η ΝΔ υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι μετά από 12 χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη επισημαίνοντας ότι «είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες». Ο ίδιος παραδέχθηκε ωστόσο ότι καθώς τα προβλήματα εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου μένει ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας και ο «κόσμος εκτός των τειχών» υπογράμμισε την ανάγκη «το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε».
«Υπήρχε ένα αφήγημα από τη ΝΔ στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε συμπερασματικά ότι «οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν».
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο και μετά συνέδριο
Tην πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, με άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες το Φθινόπωρο, ζήτησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και παράλληλα να προχωρήσει τις διαδικασίες για να γίνουν εκλογές νέας ηγεσίας και στη συνέχεια για συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων.
Εχει ενδιαφέρον ότι χαρακτηρίζει αναγκαιότητα την «ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης» και τη «διεύρυνση» του χώρου του ΠΑΣΟΚ και θέτει ως προαπαιτούμενα για αυτό το στόχο συμπαγές πολιτικό αφήγημα, «αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα».
Ετσι καλεί σε πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με απόφασή του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει το καταστατικό, να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, «με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική», και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, «ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου».
Αναφορικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της ευρωκάλπης, ασκεί κριτική στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιορίζοντας τη συζήτηση στην αποτίμηση σε επίπεδο αριθμητικής και συγκριτικών στατιστικών δεδομένων. «Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι με την τακτική της απαξίωσε τη θεσμική λειτουργία του κόμματος, κάτι που το σκιαγράφησε με τις εξής αναφορές-διαπιστώσεις: “ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων”, “στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν”, “οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα”, “το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση”.
Αιχμηρή τοποθέτηση επέλεξε κατά Ανδρουλάκη για την απειλή περί διαγραφών προς όσους μετά τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων συνεχίσουν να οδηγούν σε εσωστρέφεια και να χρησιμοποιούν τοξικό λόγο. «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές», σημειώνει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Εχει σημασία ότι πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει δημόσια παρέμβαση παρουσιάζοντας πολιτική πλατφόρμα για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ (ένα είδος πολιτικού μανιφέστου). Ετσι, σηματοδότησε το δικό του “παρών” στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.
Μιχάλης Κατρίνης: Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13-15%
Έντονη κριτική με πολλούς αποδέκτες εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την παρέμβασή του στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο των ζητημάτων ηγεσίας που έχουν βάλει πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο ίδιος τονίζοντας ότι πλέον «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας, όπως ήταν για χιλιάδες πολίτες» και συμπλήρωσε ότι «κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα ο Μ. Κατρίνης ασκώντας κριτική στη στρατηγική της ηγεσίας υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%. Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την ΝΔ, δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα, δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα».
Ο ίδιος συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης θα φύγουν «όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε. Όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς όσους «φλερτάρουν» με άλλα κόμματα, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι «η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο».
Τέλος, όσον αφορά στην προοπτική των συνεργασιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, τόνισε ότι η νίκη επί της ΝΔ, θα επιτευχθεί «όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση. Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα. Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες».
Ο ίδιος έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και απηύθυνε κάλεσμα για μία «ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο».
«Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση» τόνισε ο Μ. Κατρίνης κάνοντας λόγο για «στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».